Kuchyňa nám neslúži len na prípravu jedla. Stretávame sa v nej pri raňajkách a spoločnej večeri, plánujeme aj končíme svoj deň. Musí byť zároveň funkčná aj štýlová, praktická a estetická. Interiérová dizajnérka Ela Frivoltová sa venuje práve návrhom kuchýň a prezradila nám, aké sú trendy, na čom sa oplatí ušetriť a na čom nie, aj pár kuchynských „vychytávok“.
Čo vás priviedlo k interiérovému dizajnu?
Ani neviem. Dizajnérkou som chcela byť, odkedy si pamätám. Bol to vždy môj sen, nie je to pre mňa práca, ale skôr koníček. Baví ma na tom pestrosť, vždy je to v niečom iné a možno je to klišé, ale naozaj ma najviac teší spokojnosť klienta.
Prečo práve kuchyne?
Kuchyni sa zvykne hovoriť, že je to srdce domova. Myslím, že si tento názov aj zaslúži. V kuchyni sa trávi najviac času, a preto je výborné, ak je tento priestor správne využitý. Za roky, ktoré som strávila v kuchynskom štúdiu, som sa kuchýň nakreslila veľké množstvo, no stále sa mám čo učiť. Učím sa aj od zákazníkov, ich skúsenosti z predošlých kuchýň sú pre mňa veľmi cenné. Častokrát ich potom posúvam ďalej a pomáham tým možno mladším, menej skúseným zákazníkom. Baví ma na tom tá bezodná studnica možností dizajnu, doplnkov, variácií.
Obývačka “Trginová” – Minimalistický interiér s prvkami škandinávie. Kuchyňu sme navrhli do tvaru L, aj keď zákazník si pôvodne prial ostrov. Kvôli predstave zákazníka sa vypracoval aj návrh s ostrovom, no nakoniec vyhrala verzia, ktorú sme odhadovali ako prvé možné riešenie.
Prečo je dobré zveriť kuchyňu dizajnérovi?
Asi 90% návrhov, na ktorých pracujem, je kuchyňa. Či už ako súčasť celku, alebo samostatne. Je to jedna z najdrahších častí zariadenia interiéru. Preto je dobré, ak si ľudia dajú poradiť od profesionála, ktorý v konečnom dôsledku dokáže financie aj ušetriť. Za tie roky praxe viem povedať, kde peniažky “vraziť” a kde naopak ušetriť.
Podlieha aj kuchyňa módnym trendom? Ak áno, čo je teraz „v móde“?
Samozrejme, vývojári sa dnes podľa môjho názoru predbiehajú hlavne v tom, kto bude viac “trendy”, my dizajnéri sa však musíme držať na obzore, aby sme vedeli o všetkých novinkách. Keďže je toho tak veľa na výber, je ťažké poukázať len na jeden štýl, alebo konkrétne prvky, ktoré sú “v móde“. Čo môžem povedať za mojich zákazníkov je, že najčastejšie kreslím škandinávsky alebo moderný dizajn. Ale nemyslím si, že by to bolo kvôli tomu, že práve teraz je to “najtrendy”. Skôr je to o tom, že aj ja sama mám k týmto štýlom najbližšie, a preto si ma aj vyberajú zákazníci, ktorí sú na rovnakej vlnovej dĺžke.
Je stále žiadaná kuchyňa prepojená s obývačkou?
Otvorený priestor má podľa mňa viac výhod ako nevýhod. Je to stále najčastejšou alternatívou pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách bytu.
Keby sme zjednodušili farebné spektrum na svetlé a tmavé kuchyne, ktoré sú obľúbenejšie?
Jednoznačne svetlé. Stále prevláda biela, ktorá sa drží na prvej priečke už niekoľko rokov. Má to svoje opodstatnenie, je elegantná, ľahko čistiteľná a nesmrteľná. Kombinácia bielej s akoukoľvek farbou, s čímkoľvek, bude vždy “in”.
„Ideálne je, keď sa prispôsobuje priestor kuchyni, nie kuchyňa priestoru.“
Takmer každý by si prial, aby mal v kuchyni viac úložného priestoru. Dá sa niekde nájsť „skrytý“ priestor a rozšíriť ten existujúci?
Mojou obľubou je kresliť kuchyne až po strop a dať čo najnižší soklík (nožičky), aby sme sa ani tam neukracovali o miesto. Veľmi veľa spraví aj výbava skriniek. Napríklad v rohovej skrinke, kde je len polica, je veľa miesta, ktorý sa ťažko využíva, nakoľko je nedosiahnuteľný. Dnes máme veľa rôznych “vychytávok”, ktoré nám umožnia využiť aj takéto miesta.
Aj prezradíte nejaké moderné kuchynské „vychytávky“?
Kde začať. Kovania, ktoré nám neumožňujú búchať s dvierkami, keď máme potrebu. Vnútorné systémy pre poriadok v skrinkách, spotrebiče, ktoré sa “sami” umyjú. Je toho veľmi veľmi veľa.